duminică, 20 martie 2011

Lipanul


Denumire: LIPAN ( Thimalus thimalus)
Familia: Salmonide.
Denumire populara: lipean, aramiu, cimbrisor.
Raspandire pe glob:Centrul si estul Europei, Anglia.
Raspandire in Romania: Se gaseste in raurile din Moldova (Suceava, Bistrita, Dorna) si afluentii lor, in raurile din Muntenia si Oltenia (Raul Doamnei, Buzau, Basca, Arges, Lotru, Jiu) si afluentii lor, in raurile din Transilvania (Somes, Cris, Aries) si in afluenti lor.
Caracteristici principale:
       -Dimensiuni:
                  -Lungime: 30 - 35 cm (exceptional 50 - 55 cm)
                  -Greutate: 300 - 350 g (exceptional 1 kg).
        -Aspect: Are corpul mult alungit, spinarea incovoiata, la cei mari chiar gheboasa, capul mic, botul ascutit, gura mica, asezata dedesubt. Este acoperit cu solzi destul de mari, iar inotatoarea dorsala este ca un mare evantai de sidef stropit cu puncte galben-verzui, violete sau negre; in dosul acesteia are o aripioara mica, moale, caracteristica salmonizilor. Coada este lobata adanc. Pe spate este vanat-albastrui, flancurile sunt galbene-verzui, stropite cu puncte neregulate negre sau linii cafenii, iar pe burta este alb-argintat cu pasteluri rosiatice. Daca este proaspat prins are un miros placut, aromat, de cimbru.
       -Mod de viata: Traieste in apele de munte, situate la 600 - 700 m altitudine. Uneori urca si mai sus, spre 1000 - 1200 m , in zona pastravului, cu care traieste in buna vecinatate, dar coboara cateodata si in zona mrenei. Prefera apele limpezi cu suvoaie si vaduri cu fundul bolovanos, peste care unduieste apa. Suporta mai usor decat pastravul variatiile de temperatura si oxigenare, dar foarte sensibil la orice vatamare a apelor cu substante toxice.
        -Se hraneste cu: insecte, larve, moluste, crustacei, carabeti, etc.
Pescuitul sportiv: Este unul dintre cei mai cautati pesti pentru pescuitul cu muste artificiale uscate sau umede, cu linguri mici rotative. Sezonul cel mai bun este cand vremea se raceste, incepand din septembrie, pana in perioada friguroasa. Este un peste bataios, care se apara cu multa energie, uneori facand salturidin apa.
Valoare gastronomica: Carnea este dosebit de gustoasa, avand aroma de cimbrisor. Se altereaza repede, deci trebuie consumata fara intarziere. Icrele sunt comestibile.
Dimensiunea minima legala: 25 cm. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu