vineri, 26 martie 2010

      Retete de nade
         Reteta 1: Este nada pe care eu o folosesc cel mai des si pot sa va spun ca este foarte eficienta pt toate formele de crap. Merge foarte bine din mai pana in septembrie. Este un amestec in care unele ingrediente pot lipsi sau pot fi introduse si altele cu conditia sa se pastreze aceeasi linie a aromei.
4 kg de porumb uscat
1 kg de grau sau arpacas
2 kg de boillies (capsuni, tutti-frutti, banane, ciocolata, canepa, caramel) este f bine daca aveti 1 kg de boillies solubile.
1 kg de canepa (recomandabil sa fie coapta)
1 kg de zahar sau alt indulcitor (mierea este foarte buna dar numai ½ kg)
½ kg soia uscata
½ kg seminte de floarea soarelui macinate sau in lipsa strot
½ kg naut preparat (vezi capitolul momeli)
½ kg peleturi (solubile)
aditiv praf sau lichid
putina sare
10 ml aroma de acelasi fel cu boilliesurile (aveti grija cat de concentrata e aroma ca ce se gaseste la noi pe piata puteti sa puneti si 2 litri). Puteti folosi foarte bine siropuri concentrate.
10 ml ulei de canepa
10 ml ulei esential, cel mai bine de aroma pe care mergeti sau daca nu aveti cel de mandarine poate fi combinat cu orice aroma.
Toate chestiile astea eu le combin intr-o galeata (de fapt impart totul in doua si fac doua transe de nada) si le amestec bine, pun apa cat sa acopere totul si le las asa cateva ore. Grauntele uscate vor trage apa mai ceva ca un burete (in special nautul si soia) asa ca aveti grija sa adaugati alta in permanenta. Acest tip de nada se preteaza foarte bine la nadirea direct la fata locului adica din barca sau pe jos, daca nu se poate amestecati totul cu o nada praf, faceti bulgari tari si ii puteti arunca cu prastia. Daca dispuneti de o barca lasati amestecul ceva mai zemos pentru o difuzie mai rapida. Cantitatea aceasta eu o folosesc pentru un pescuit de doua zile si o arunc in 4 portii. ¼ in prima seara si incep pescuitul a doua zi dimineata cand mai arunc ¼, apoi cate inca ¼ seara si dimineata. Dupa 5-6 partide intr-o balta puteti sa faceti crapi dependenti de aceasta aroma.

          Reteta 2: O nada pe baza de cartofi (buna vara la crap si cteno)
4 kg de porumb uscat
4 kg de cartofi proaspeti taiati in cubulete de 1-2 cm. Nu taiati cartofii decat atunci cand pregatiti nada.
2 kg de boillies (canepa, fructe sau squid)
1 kg de arpacas
½ kg naut preparat
1 kg zahar
aroma
10 ml aditiv (merge bine in combinatia asta Aromix-ul de crap de Sensas)
La aceasta nada pescuiti cu boillies, cu cartof si cu porumb. Cartoful se poate pune pe rig proaspat sau puteti folosi cartofii conservati din comert.

          Reteta 3: Nada pentru cteno. Aceasta reteta o am de la un amic de-al meu care sustine ca a prins multi cteno cu ea. Eu am folosit-o doar o singura data si am prins sute de platici, doi crapi mici si un singur cteno.
Cca 3 kg de porumb verde (taiat de pe stiulete)
2-3 kg de rosii
1 ceapa!!!!!!!! Cica daca nu pui si ceapa nu are farmec.
1 kg de boillies de fructe (astea eu le-am pus in reteta)
4 paini
100 g miere
50 ml de ulei de floarea soarelui
aroma de vanilie (pot sa va spun ca amicul asta are ceva la cap cu vanilia)
2 linguri de aditiv Van den Eynde de vanilie (!!!)
Cum se face chestia asta ? Intr-un vas (pe malul apei) se storcesc rosiile, se rupe painea in bucati si se amesteca cu terciul de rosii si porumbul. Se framanta pana se face o coca foarte tare. Se adauga ceapa si uleiul (deja suna a carte de bucate) si se framanta din nou. Se adauga aroma si aditivul se framanta iarasi si se fac galuste cam cat pumnul care se pastreaza intr-un prosop ud. Pot sa va spun ca dupa ce am terminat de facut nada muncisem atat de mult ca-mi cam trecusa pofta de pescuit. Nu va dadeam aceasta reteta daca amicul nu era om de incredere dar sa stiti ca nu e pescar dintr-ala… si cand spune ca a prins asa este.

          Reteta 4: O reteta foarte buna iarna sau mai bine spus in noiembrie-martie:
½ kg porumb uscat
¼ kg boillies (calamar, scoici, peste, somon)
¼ kg biscuiti pt caini (peste, somon)
20 ml ulei de peste sau aroma de scoici sau calamar
emulsifiant
10 ml esenta de ciocolata
2 linguri de zahar
10 ml ulei esential de mandarine
2 linguri de aditiv praf (f bun este Big Fish de Van Den Eynde)
un stimulator de apetit este binevenit
Amestecati totul intr-o galeata si lasati-o cat mai uscata. Zgarciti-va cu cantitatea de nada caci in aceasta perioada crapii nu sunt foarte mancaciosi. De mare folos sunt acum pungile solubile in care puneti cca 100-150 g de nada la lanseurile de nadire si cat va duce lanseta in lanseurile cu tot cu plumb. Pe aceasta nada puteti sa incercati si o boillie de ciocolata. Cantitatea este pentru o zi de pescuit caci nu am stat niciodata in perioada asta peste noapte. Daca aveti posibilitatea sa naditi si cu o zi inainte (dimineata) este foarte bine.

        Reteta 5: Alta reteta care a dat bune rezultate in baltile cu mal unde nada se scufunda repede si unde este necesar sa contina substante grase care sa razbata prin acesta. Tot pentru 2 zile de pescuit. Acestui mix puteti sa-i imprimati ce aroma doriti. Nu exagerati cu nadirea deoarece este o nada foarte consistenta.
2 kg de porumb uscat
1 kg de boillies (aroma la alegere)
2 kg de alune crude pe care le coaceti putin la cuptar cu f f putina sare
½ kg seminte de canepa coapta
½ kg de soia uscata
½ kg pelleturi de alune (sunt foarte uleioase)
½ kg pelleturi de aroma de baza
½ kg zahar
50 ml ulei de porumb
10 ml ulei esential de anason
esenta dupa cum este cazul
emulsifiant
aditiv
Amestecati totul in doua transe (mie mi se pare destul de neplacut sa amestec toate grasimile astea asa ca in general mai iau cu mine un invatacel si il pun pe el la treaba) si oferiti nada in portii mici si dese (de 3-4 ori pe zi). Momelile din carlig e bine sa fie flotante (intram in detalii mai incolo).

         Reteta 6: Inca una pentru fund malos si gata. Mai departe incercati si voi si daca aveti rezultate bune spuneti-mi si mie.
2 kg de porumb uscat
2 kg de seminte de floarea soarelui crude si faramate (nu macinate)
1 kg de boillies (ciocolata, canepa sau scopex)
½ kg canepa coapta
½ kg soia uscata
½ kg pelleturi (cele de ciocolata sunt o nebunie)
½ kg zahar
50 ml ulei de floarea soarelui
10 ml ulei de canepa
emulsifiant
aditiv
Aceleasi conditii ca la reteta de mai sus.

        Reteta 7,
Ingrediente:
1. 15% malai
2. 10% faina de orez
3. 15% faina de soia(grasa daca se gaseste)este un atractant natural
4. 10% faina alba (pentru a lega si carbohidrata)
5. 15% canapa prajta si tocata nu prea marunt
6. 5% pelete de porci sau faina pentru pasari si porci (nu mai mult pentru ca valorile nutritive sunt prea mari, pentru a hrani un porc se folosesc 200g....atentie la dozaj.)
7. 20% mancare de pasarele cu granulatia mica
8. 10% puteti alege voi oricare atractant si indulcitor, chiar zahar
Din aceasta nada se fac niste guguloaie cam cat o minge de ping pong care se lasa circa o ora la uscat, timp in care se intaresc in suprafata, si se lanseaza cu prastia.

duminică, 14 martie 2010

Curatarea mulinetelor


         Cu certitudine fiecare dintre noi si-ar dori cea mai performata si mai fiabila mulineta. Din pacate o astfel de “piesa” are si un pret pe masura, pentru multi ramanand doar un vis frumos. Acest “minus” poate fi compensat insa de satisfactia pe care-o poate oferi o mulineta de clasa medie (cea pe care ne-am permis-o) care functioneaza ireprosabil, la parametrii maximi, fiindu-ne de un real ajutor in lupta cu pestii seriosi. Pentru a pastra un timp cat mai indelungat nealterate performantele de care este capabila o mulineta trebuie sa-i acordam putina atentie macar o data pe an, pentru curatare.
          Pentru exemplaficare am ales o mulineta folosita din plin sezonul trecut si necuratata. Pentru inceput vom demonta tamburul si manivela (manerul).

            Urmeaza capacul care protejeaza mecanismul mulinetei, apoi piesele dintate si axul care ridica si coboara tamburul.
        Partea superioara, cea care sustine rotorul, se demonteaza avand mare grija la ordinea si pozitia pieselor componente. 
         Axul principal, partile dintate, piulitele, saibele, suruburile, rulmentii si corpul mulinetei sunt curatate cu o bucata de material (100% bumbac) pe care am pulverizat un ulei special pentru curatarea pieselor mulinetelor (ex. Uleiul spray pentru mulinete de la Olympus).
         Dupa ce le-am curatat vom incarca sa le ansamblam, pastrand pozitia lor initiala si adaugand un strat subtire de vaselina peste componentele dintate si ulei pe bilele sau rolele rulmentilor. 
          Practic, vom proceda exact invers de cum am inceput (suportul rotorului primul, apoi restul in ordine inversa). Veti observa imediat diferenta.

sâmbătă, 6 martie 2010

Coropisnita



Inrudita cu greierele si cosasul, coropisnita este una dintre cele mai cautate insecte, de cei din bransa unditarilor. Insemnatatea ei este cu atit mai mare cu cit, odata pusa in cirlig, reprezinta deliciul celui mai mare peste al apelor noastre: somnul.
Corpul galben-maroniu catifelat poate fi lesne deosebit de al celorlalte insecte prin cele doua "sapaligi" din virful capului. Aceste adevarate "instrumente de arat" o ajuta sa inainteze si chiar sa se hraneasca in pamint. Pentru ca se hraneste cu tulpinile plantelor tinere, spre disperarea agricultorilor, este o insecta daunatoare. Prezenta coropisnitei este tradata de cimpurile unde rasadurile se ofilesc pe suprafete intinse. In terenurile imprastiate cu ingrasamint natural, la inceputul primaverii, sînt cel mai usor de gasit. Tocmai de aceea un alt loc propice in care traieste sînt mormanele de ingrasamint vechi de cel putin doi-trei ani. Aici, aciditatea solului nu este atit de ridicata, coropisnitele traind in conditii optime. Este bine de stiut, atit de catre pescari cit si de cãtre agricultori, ca aceasta insecta nu o vom gasi aproape niciodata in ingrasamintul de bovina, pe cind in cel de porcine sau cabaline sînt omniprezente.
Colectarea
O furca "zdravana" si ceva efort fizic trebuie sacrificate pentru gasirea rivnitei insecte in mormanele de ingrasamint. O metoda mult mai eleganta, si care necesita si mai putin efort, este taierea unei sticle de plastic in prima treime de sus. Bucata mai mica ce rezulta din taiere se aseaza cu partea unde se pune dopul in interiorul celeilalte parti a sticlei, si se toarna putina bere in ea.
Inventia respectiva se asaza intr-o gropita de pamint pina la nivelul sticlei (in asa fel incit sa nu intre pamint in interiorul sticlei) in locurile unde aceste vietuitoare exista. Odata prinse, coropisnitele trebuie pastrate separat, cunoscute fiind tendintele de canibalism pe care le au. Cutiile in care se pastreaza pentru partida de pescuit trebuie sa aiba compartimente separate.
Depozitarea pentru o perioada mai lunga (citeva saptamini) este mai anevoioasa fiindca insectele trebuie hranite. Pentru aceasta, se asaza separat fiecare coropisnita, intr-un vas de ceramica plin cu pamint umed si cartofi.
Si... victimele
Asa cum am aratat si in introducere, coropisnita este momeala somnului, dar, deopotriva, si pentru mrenele mai mari este o delicatesa. Chiar clenii de dimensiuni mai mari se reped la aceasta vietate; vom alege insecte de dimensiuni mai mici, plesnite pe suprafata apei. Coropisnita se fixeaza in cirlig prin introducerea virfului cirligului in gitul insectei, prin abdomen, pina la tepii dinspre coada. Pe cirligele de dimensiuni mai mari pot fi puse chiar cîte doua exemplare. Este cazul monturilor pentru somn, la pescuitul mrenei, cirligele nr. 1 fiind ideale.
Pescuitul sportiv
Cu o varga bologneza de 7-8 metri, un fir de 0.16 mm, cu o mulineta usoara, fara pluta si fara plumb, metoda "plezneala" va fi cea mai prinzatoare pentru mrene si cleni. Pe fundul riurilor mari, cu o montura puternica, in locul cascavalului sadit pentru mreana, merita sa fixam o coropisnita si nu mare va fi mirarea cind va musca un exemplar de peste un kilogram. Ei, si daca mai musca si un mustacios "respectabil", partida de pescuit este cu adevarat implinita.
Coropisnisele trebuie pastrate separat, pentru ca altfel se devoreaza una pe alta.