sâmbătă, 22 mai 2010

Regina baltii ( Lepomis gibbosus )


Regina baltii face parte din  familia centrarchidae ca si pestii de apa dulce originari din America, introdusi in Europa prin 1880-1900, perfect adaptati temperaturilor ridicate din apele statatoare, Fiind foarte frumos colorati (de cele mai intense si mai vii culori ‘beneficiaza’  masculii in perioada de reproducere ) sunt crescuti in acvarii, ca pesti ornamentali. Consuma icrele altor pesti.
In apele noastre se gaseste o singura specie - lepomis gibbosus. Corpul este inalt, puternic, comprimat lateral, avand solzi mari si aspri. Are gura este taiata oblic , dintii mici si ascutiti, asezati in serii .Nu exista membrana despartitoare intre cele doua inotatoare dorsale (se afla una in prelungirea celeilalte). Aceasta inotatoare este prevazuta cu  10-12 radii osoase terminate cu tepi foarte ascutiti. Spatele este verde-albastrui si burta este galben-argintie. Sub ochi are 3-5 dungi auriu-albastrui. Operculele masculilor se termina posterior cu un lob mare prevazut cu o pata neagra.. Sub ochi are  pana la 5 benzi albastre-azurii. Poate atinge 12-15 cm si 600g. In mod exceptional, poate ajunge pana la 2-3kg. Traieste in ape linistite, statoare sau slab curgatoare, pe funduri maloase si/sau nisipoase, preferand zonele cu vegetatie bogata. Se hraneste cu viermi, larve ale unor diferite insecte, moluste de mici dimensiuni, dar consuma in special icrele altor pesti si puii acestora.
Se reproduce de doua ori, in lunile mai-iunie si iulie-august. Intr-o gropita sapata in nisip sau pe plante, femelele depun icrele invelite intr-un mucus gros, luand aspectul unor cordoane, dupa care masculii raman si le pazesc pana la eclozare. Pe teritoriul Romaniei este intalnit in majoritatea raurilor, in Dunare si Delta ei, in lacuri si balti.
Poate fi pescuit cu rame si viermusi, tot timpul anului. Este folosit cu rezultate remarcabile, ca momeala vie, la pescuirea pestilor rapitori de talie mare – somn, stiuca, salau, datorita coloritului si rezistentei sporite.

4 comentarii:

 1. Beautiful fish pics.

  I enjoyed seeing fishing in your world.

  Here in Montana, fishing is mostly for trout.

  RăspundețiȘtergere
 2. Si aproape totdeauna iti inghite carligu. Mama ma-sii de peste...

  RăspundețiȘtergere
 3. Very very beautiful

  Regards Janny

  RăspundețiȘtergere